luni, 11 octombrie 2010

Despre pentagrama si semnificatiile ei

Pentagrama este unul dintre cele mai vechi simboluri de pe pamant si a fost folosit cu peste 4000 de ani inainte de Hristos.  
Este un simbol religios pagan. Termenul de ,,pagan" nu este sinonim cu ,,adorarea diavolului". Acest termen provine din latinescul paganus, care inseamna locuitor al zonelor rurale. Paganii erau, de fapt, taranii needucati, cae practicau vechea religie intalnita la tara: a venerarii naturii. Deci este un simbol precrestin asociat cu venerarea naturii. Anticii considerau ca lumea are doua componente - cea masculina si cea feminina. Zeii si zeitele lor colaborau pentru a mentine echilibrul de forte. Yin si yang. Cand masculinul si femininul se aflau in echilibru, in lume domnea armonia; dezechilibrul lor aducea haos. Pentagrama este reprezentativa pentru componenta feminina a tuturor lucrurilor - un concept pe care istoricii religiei il numesc ,,Femininul sacru" sau ,,Zeita". 
In sensul sau de baza, pentagrama o simbolizeaza pe Venus, zeita iubirii sexuale si a frumusetii. Zeita Venus si planeta cu acelasi nume constituiau o entitate unica. Zeita isi avea locul ei pe cerul noptii si era cunoscuta sub mai multe nume - Venus, Steaua Rasaritului, Istar, Astarte - toate constituind concepte feminine pline de forta in relatie cu natura si cu Pamantul-Mama. 
Cea mai uimitoare trasatura a pentagramei este reprezentata de originea grafica a legaturii sale cu zeita Venus. Venus schita la fiecare patru ani un pentagon perfect pe ecliptica. Atat de surprinsi au fost Anticii de acest fenomen, incat Venus si Pentagrama ei au devenit simbolurile perfectiunii, frumusetii si ale caracteristicilor ciclice ale iubirii sexuale. Ca un tribut adus acestei planete, grecii foloseau ciclul ei de patru ani pentru a insemna momentul in care incepea Jocurile Olimpice. In prezent, putini oameni stiu ca acest interval de patru ani intre doua editii ale Jocurilor corespunde cu ciclul planetei Venus. Si mai putitni stiu insa ca steaua cu cinci colturi urma sa fie sigla oficiala a Jocurilor Olimpice, dar a fost inlocuita in ultimul moment cu cele cinci cercuri intrepatrunse, care ilustreaza mai sugestiv spiritul de armonie al jocurilor. 
Steaua cu cinci colturi a devenit nelipsita din filmele cu ucigasi satanisti in serie si aparea de obicei scrijelita pe zidurile vreunui apartament, alaturi de alte simboluri presupus demonice. 
Semnificatia feminina initiala este cea corecta, dar simbolismul sau a fost pervertit in decursul secolelor. In acest caz, prin varsare de sange. 
Simbolurile au perenitatea lor, dar semnificatia pentagramei a fost alterata de Biserica Romano-Catolica in vremea inceputurilor sale. In cadrul companiei duse la Vatican pentru a eradica religiile pagane si a converti mesele la crestinism, Biserica a lansat o actiune de defaimare a zeitatilor pagane, acuzandu-le ca folosesc simboluri demonice. Metoda este frecvent utilizata in perioade de tulburari sociale. Puterea nou-creata preia simbolurile existente si le altereaza in timp, in incercarea de a le anula semnificatia initiala. In ,,lupta" dintre simbolurile pagane si cele crestine, primele au fost invinse; tridentul lui Poseidon a devenit furca diavolului, palaria tuguiata a vraciului a fost transformata intr-un simbol al vrajitoarelor, iar pentagrama zeitei Venul a fost etichetata ca semn al diavolului. Din pacate, si structurile militare ale Statelor Unite au pervertit semnificatia pentagramei, aceasta reprezentand in prezent simbolul razboiului. Steaua cu cinci colturi este desenata pe fuzelajul bombardierelor si fixata pe epoletii generalilor. Cine sa-si mai aminteasca de zeita dragostei si a frumusetii?!
Aceasta imagine este una dintre cele mai pline de forta imagini pe care le ve-ti vedea. Simbolul este considerat deopotriva magic si divin in numeroase culturi. Liniile se intersecteaza astfel incat aceasta respecta automat proportia divina. Toate rapoartele dintre segmentele unei pentagrame sunt egale cu numarul phi si, drept urmare, acest simbol a devenit expresia absoluta a proportiei divine. 


Numarul phi: 1,618 are o importanta cu totul deosebita, mai ales in arta. Este considerat cel mai frumos numar din intreg universul. Acest numar este atotprezent in natura. Plantele, animalele si chiar fiintele omenesti sunt caracterizate de rapoarte dimensionale care se apropie cu o bizara exactitate de numarul phi. Frecventa cu care este intalnit peste tot in natura nu poate fi considerata o simpla coincidenta, astfel ca anticii au presupus ca numarul phi a fost, probabil, dictat de Creator. Savantii din vechime chiar au numit acest numar ,,proportia divina". 
Chiar si in biologie se pomeneste despre aceasta proportie. De exemplu, daca imparti numarul de femele la cel al masculilor din orice stup sau roi de albine din lume  obtii acelasi numar: phi. 
Semintele de floarea soarelui sunt dispuse sub forma de spirala stransa. Stiti care e raportul dintre diametrele oricaror doua spirale alaturate? Numarul phi a fost folosit chiar si de Stradivarius pentru a calcula locul exact al fantelor in forma de ,,f" ale celebrelor sale viori. 


Datele si informatiile prezentate aici au fost extrase din cartea ,,Codul lui DaVinci" de Dan Brown si Wikipedia. 

32 comentarii:

blogarasu cel viteaz spunea...

Eh... biserica... cea care zice ca tehnologia nu-i buna si toate cele. Si mai nou in loc de clopote sunt niste boxe gigant(ca sa nu mai vorbim de aer conditionat si toate cele). Ei infasura in ceva frumos gandirea ca noi nu trebuie sa gandim, ci trebuie sa ii urmam prosteste si sa ne rugam tot timpu fara sa mancam, fara sa bem si toate cele. E doar o metoda de conducere. Pe pariu ca peste vreo cateva mii de ani v-a aparea o noua religie care v-a condamna toate religiile existente acum si le va face pagane si toate cele?

nakudo spunea...

bine ai venit in clubul,,nebunilor"daca te ard pe rug bai omule?ha-ha-felicitari pentru postare te imbratisez peste normal..hi-hi misto rau...sa-ti trimit niste,,chestiute"cam tot asa?

BeBe^^ spunea...

Bai Dragos ma bucur ca iti gasesc opinia pe aici. :)

BeBe^^ spunea...

Nakudo stii ca eu astept oricand ceva frumos de la tine. Si stiu ca m pot baza pe tine daca vreau sa citesc cu adevarat ceva bun. :)
Si eu te imbratisez! >:D<

Ana Gabriela spunea...

superb de tot...grozav...am citit articolul pe nerasuflate pana la sfarsit...stiam si eu ceva dar nu chiar tot...se mai lumineaza multe...

Liuba. spunea...

e interesant.
doar sunt un pic nedumerita..
phi.. nu era 3,14; numarul din matematica? sau nu e aceeasi chestie?:-?

BeBe^^ spunea...

Liuba, pai nu e aceeasi chestie. Pi-ul din matematica avea semnul ala pe care nu il pot face aici: acea linie dreapta si apoi una curba cu o chestie deasupra. Ala e pi-ul din matematica.

Liuba. spunea...

asa, multumesc, am inteles :)

BeBe^^ spunea...

Sa cresti mare, Liuba :)

Anonim spunea...

Toate informatiile din postarea asta au fost copiate din cartea Codul lui Da Vinci.

BeBe^^ spunea...

Da asa e. Scrie jos, sub textul postarii. ^^

Anonim spunea...

Dap, interesanta postare, am trecut si eu prin "Codul lui Da Vinci" mai demult, dar niciodata nu a incetat sa ma impresioneze. Reusita postare "Andreea eu" si perfecta pentru o mica sporire a cunostintei generale care in zilele de azi este destul de inexistenta. (deasemenea iti admir si "confesiunile")
P.S: Imi pare rau ca eu comentez acest post deabia dupa aproape un an si nu atunci cand a aparut... In orice caz, hugs deasemenea! >:D<

Anonim spunea...

It's the best time to make some plans for the future and it's time to be
happy. I've read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

Also visit my homepage ... twitter followers free

Anonim spunea...

Great information. Lucky me I recently found your blog
by chance (stumbleupon). I've saved it for later!

Also visit my web blog place to buy twitter

Anonim spunea...

Hello, I think your site might be having browser compatibility issues.
When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, awesome
blog!

Also visit my blog post; buy twitter

Anonim spunea...

Wonderful goods from you, man. I have consider
your stuff previous to and you are simply extremely fantastic.
I actually like what you have acquired right here,
certainly like what you are saying and the best way wherein you are saying it.
You are making it entertaining and you continue to take
care of to stay it smart. I can not wait to learn far more from you.
This is really a tremendous web site.

my web blog ... buy twitter

Anonim spunea...

Simply desire to say your article is as astonishing.
The clearness in your post is just cool and i could assume you are an expert on this subject.
Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep
updated with forthcoming post. Thanks a million and
please carry on the rewarding work.

My blog :: twitter followers free

Anonim spunea...

Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote
the book in it or something. I think that you could do with a few pics
to drive the message home a bit, but instead of that, this is excellent blog.

A great read. I will certainly be back.

Here is my web site :: place to buy twitter

Anonim spunea...

We stumbled over here by a different web page and
thought I might check things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to finding out about your web page repeatedly.

My web blog; buy twitter

Anonim spunea...

This is my first time visit at here and i am in fact happy to read everthing at single
place.

Feel free to visit my web-site ... twitter followers free

Anonim spunea...

Hey There. I found your blog the use of msn. This is a very neatly
written article. I will make sure to bookmark it and
return to learn more of your helpful info. Thank you for the post.
I will certainly return.

Here is my web page; place to buy twitter

Anonim spunea...

Very shortly this web site will be famous amid all blogging and site-building visitors, due to it's pleasant posts

My blog post; twitter

Anonim spunea...

I love your blog.. very nice colors & theme.
Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
Plz respond as I'm looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. thanks

My site :: buy twitter

Anonim spunea...

Outstanding quest there. What happened after? Good luck!

My web-site: buy twitter

Anonim spunea...

Hello there, I do think your blog may be having browser compatibility problems.
When I look at your web site in Safari, it
looks fine however, when opening in Internet Explorer, it's got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, wonderful blog!

Here is my page: place to buy twitter

Anonim spunea...

Hey there I am so grateful I found your site, I really found you by
accident, while I was looking on Askjeeve for something
else, Anyhow I am here now and would just like to say kudos for
a tremendous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don't have time to read it all at the moment but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great work.

My web page; twitter followers free

Anonim spunea...

Hi there to every one, it's actually a good for me to go to see this web page, it includes priceless Information.

My web site ... buy twitter

Anonim spunea...

Great article! This is the type of information that should be shared across the
net. Shame on the seek engines for not positioning this
publish higher! Come on over and visit my web site .
Thank you =)

Feel free to visit my web site ... twitter

Anonim spunea...

What's up to every one, as I am really eager of reading this web site's post to be updated
regularly. It contains good information.

Stop by my homepage - place to buy twitter

Anonim spunea...

Appreciating the persistence you put into your
site and detailed information you provide. It's awesome to come across a blog every once in a while that isn't the same
out of date rehashed material. Great read! I've saved your site and I'm adding
your RSS feeds to my Google account.

My weblog place to buy twitter

Anonim spunea...

Yes! Finally someone writes about toparis.

Also visit my webpage; twitter

Anonim spunea...

Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and
in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your
blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I
achievement you access consistently quickly.


Also visit my site twitter followers free

Trimiteți un comentariu