vineri, 6 august 2010

EXTRASE DIN JURNALUL LUI ADAM [partea I]

LUNI
Aceasta noua creatura cu parul lung imi sta tot timpul in cale. E tot timpul prezenta si ma urmareste peste tot. Mu imi place; nu sunt obisnuit sa am companie. Mi-as dori sa stea cu animalele... Azi e innorat, bate vantul dinspre rasarit; cred ca o sa si ploua... NOI? De unde am invatat cuvantul asta? - il foloseste noua creatura.

MARTI
Am cercetat marea cascada. Este, cred, cel mai frumos loc de pe domeniu. Noua creatura o numeste Cascada Niagara - de ce, chiar nu stiu. Spune ca ARATA precum Cascada Niagara. Asta nu e un motiv, ci mai degraba un capriciu si imbecilitate. Niciodata nu am sansa sa dau si eu nume lucrurilor. Noua creatura boteaza tot ce intalneste, inainte ca eu sa pot protesta. Si intotdeauna sub acelasi pretext - ARATA ca acel lucru. Sa luam pasarea dodo, de exemplu. Spune ca in momentul in care te uiti la ea poti vedea dintr-o privire ca ,,arata ca un dodo". Va trebui sa pastreze acel nume, fara indoiala. Ma oboseste sa ma gandesc la asta, si oricum nu-mi face bine. Dodo! Nu arata a dodo mai mult decat mine.

MIERCURI
Mi-am construit un adapost impotriva ploii, dar nu m-am putut bucura de el in pace. Noua creatura l-a invadat. Cand am incercat sa o dau afara a inceput sa verse apa din gaurile cu care se uita, stergandu-se cu dosul labelor, si a scos un zgomot ca acela al animalelor cand sunt in pericol. Mi-as dori sa nu vorbeasca; vorbeste intr-una. Suna ca o lovitura nedreapta data creaturii, ca o insulta; dar nu asta e intentia mea. Nu am mai auzit niciodara vocea umana, si orice zgomot nou si ciudat care se insinueaza in linistea solemna a acestei singuratati de vis imi tulbura auzul si pare o nota falsa. Si aceas nou sunet este atat de aproape de mine; pe umarul meu, exact in urechea mea, mai intai pe o parte, apoi pe cealalta, iar eu sunt obisnuit cu sunetele care sunt mai mult sau mai putin departate de mine.

VINERI
Botezul lucrurilor continua nesabuit, in ciuda a orice as putea eu face. Imi venise ideea unui nume foarte bun pentru domeniu, si chiar era foarte muzical si dragut - GRADINA RAIULUI. Personal, continui sa il numesc asa, dar nu o mai fac in public. Noua creatura spune ca e plin de paduri si de stanci si peisaje, si ca de aceea nu seamna cu o gradina. Spune ca ARATA ca un parc si ca nu e nimic altceva DECAT un parc. Consecventa, si fara a se consulta cu mine, abotezat domeniul cu un nou nume, PARCUL CASCADA NIAGARA.  Parerea mea este ca e destul de arogant. Si deja a aparut si o inscriptie:
NU CALCATI
IARBA
Viata mea nu mai este la fel de fericita cum era.

SAMBATA
Noua creatura mananca prea multe fructe. Cel mai probabil noi vom ramane fara fructe. ,,Noi", din nou - aceasta este cuvantul EI; si al meu, acum, din cauza ca-l aud prea mult. In dimineata asta e o ceata deasa. Eu nu obisnuiesc sa ies pe ceata. Creatura insa, da. Iese indiferent de vreme, dupa care da buzna inauntri cu picioarele pline de noroi. Si vorbeste. Ce liniste si placut era aici.

DUMINICA
Am scapat. Aceasta zi incepe sa fie din ce in ce mai plictisitoare. A fost selectata si diferentiata in noiembrie anul trecut ca o zi speciala fata de celelalte. Inainte mai aveam inca sase astfel de zile pe saptamana. In dimineata asta am prins creatura incercand sa ia meere din copacul interzis.

LUNI
Noua creatura spune ca se numeste Eva. E un nume bun, nu am obiectii. Imi spune sa o strig cu acest nume cand vreau sa vina. In acest caz, i-am spus ca ii este inutil. Numele m-a intrigat, evident; si intr-adevar, in mare este un cuvant bun, care poate fi repetat. Numele spune ca creatura nu este un Lucru, ci o Fiinta. Am ceva dubii in acest sens; oricum mie imi e totuna ce este; nici nu m-ar interesa ce este, daca ar umbla singura si nu ar vorbi.

MARTI
A impanzit domeniul cu nume execrabile si inscriptii ofensatoare:
Pe aici catre Bulboana
Pe aici catre Insula Caprei
Pestera Vanturilor in directia aceasta
Spune ca acest parc ar fi ideal pentru o statiune de vara frumusica, daca ar exista obiceiul. Statiune de vara -  alta inventie a ei - numai cuvinte, fara nici o noima. Ce e aia statiune de vara? Mai bine nu o intreb, pentru ca ii place atat de mult sa explice.

VINERI
A inceput sa ma roage sa nu ma mai duc la cascada. Dar ce e rau in asta? Spune ca o face sa se infioare. Ma intreb de ce; am facut-o intotdeauna - mi-a placut intotdeauna sa plnjez, si racoarea. Am presupus ca acesta este scopul pentru care exista Cascada. Nu-i vad vreo alta menire, si trebuie sa fi fost facuta pentru ceva. Ea spune ca e facuta doar de dragul peisajului - ca si rinocerii si mastodontii.

Am mers la Cascada intr-un butoi - ceva nesatisfacator pentru ea - tot nemultumita. Am inotat in Bulboana si in Cataracta intr-un costum din frunze de smochin. Mi-a facut foarte rau. Implicit, reprosuri tracasante fata de extravaganta mea. Nu ma simt deloc in largul meu aici. Ce imi trebuie este o schimbare de peisaj.

SAMBATA
Am evadat martea trecuta, noaptea, am calatorit doua zile, mi-am construit un alt adapost intr-un loc retras si mi-am sters urmele cat de bine am putut dar m-a urmarit cu ajutorul unei fiare pe care a imblanzit-o si careia ii spune lup, si a venit sa faca din nou zgomotul acela enervant si sa verse apa aceea din gaurile cu care se uita. Am fost obligat sa ma intorc cu ea, dar voi emigra din nou, imediat ce mi se va oferi ocazia potrivita.  Se apuca de multe lucruri prostesti, printre altele sa studieze de ce animalele numite lei si tigri traiesc cu iarba si flori cand, spune ea, dintii pe care ii au indica mai degraba faptul ca au fost facuti sa se manance intre ei. Este o idee stupida, deoarece asta ar insemna sa se ucida intre ei, iar asta ar aduce ceea ce, din cate am inteles, se numeste ,,moarte"; iar moartea, din cate mi s-a spus, nu a partuns inca in Parc. Ceea ce e pacat, dupa unii.

DUMINCA
Am supravietuit.

LUNI
Cred ca inteleg care este scopul saptamanii: sa ai timp sa te odihnesti dupa oboseala de Duminica. Pare o idee buna... S-a urcat din nou in acel copac. Am dat-o jos de acolo. Spunea ca nu a vazut-o nimeni. Pare sa considere acest lucru ca o justificare suficienta pentru a incercaorice lucru periculos. I-am spus asta. Cuvantul justificare i-a trezit admiratia - si invidia, asta e parerea mea. Este un cuvant bun.

MARTI
Mi-a spus ca a fost facuta dintr-o coasta luata din corpul meu. Acest lucru este cel putin  indoielnic, daca nu mai rau. Nu imi lipseste nici o coasta. Este foarte ingrijorata din cauza vulturului; spune ca nu ii prieste iarba; ii e teama ca nu il poate creste; crede ca a fost facut sa se hraneasca cu carne in stare de descompunere. Vulturul trebuie sa se descurce pe cat posibil cu ceea ce i se poate da. Nu putem modifica totul pentru a-i face lui pe plac.

SAMBATA
A cazut in lac ieri in timp ce se oglindea in el , ceea ce face intotdeauna. Aproape ca s-a inecat si a spus ca a fost foarte neplacut. Acest lucru a facut-o sa-i para rau pentru creaturile care traiesc acolo, pe care le numeste pesti, pentru ca da in continuare nume tuturor lucrurilor care nu au nevoie de asta si care nu vin cand le strigi pe nume; chestiune lipsita de importanta pentru ea, oricum e foarte incapatanata; ca urmare a luat mai multe noaptea trecuta si le-a adus in patul meu pentru a-mi tine de cald, dar le-am observat acum si apoi toata ziua si nu vad ca ar fi mai fericite ca inainte, doar mai tacute. Cand se intuneca o sa le scot afara. Nu voi dormi din nou cu ele, pentru ca mi se par lipicioase si neplacute la atingere atunci cand nu ai nimic pe tine.

DUMINICA
Am supravietuit.

2 comentarii:

Anonim spunea...

chiar nu mai auzisem de varianta asta.
e f amuzanta :))

BeBe^^ spunea...

Si mie imi place. De aia o impartasesc si voua. :)

Trimiteți un comentariu